Nederlandse toepassingen

Kaart met werkzaamheden aan rijkswegen

Kaart met werkzaamheden aan rijkswegenRijkswaterstaat, onderdeel van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, gebruikt op haar Kaart met werkzaamheden aan rijkswegen als ondergrond een kaart van OpenStreetMap. In een eerdere versie van de kaart waren alleen de contouren van de gemeenten en de snelwegen te zien. Om de kaart duidelijker te maken, zocht men naar een kaart met meer details. Rijkswaterstaat gebruikt de OpenStreetMap ook op de vanAnaarBeter website.

WaarZitWie

WaarZitWieKPN maakt sinds eind november gebruik van een OpenStreetMap kaart in de applicatie WaarZitWie van haar merk Hi. De applicatie laat gebruikers hun locatie voor vrienden inzichtelijk maken via een Java applicatie op hun mobiele telefoon. De locatie wordt getoond op een kaart van OpenStreetMap. Een belangrijke reden voor het gebruik van OpenStreetMap zijn zonder twijfels de beperkende voorwaarden die Google aan het gebruik van Google Maps verbindt: niet in applicaties op mobiele telefoons.

CycloMedia GlobeSpotter

CycloMedia GlobeSpotterCycloMedia heeft zich gespecialiseerd in sferische panoramafotos vanaf de openbare weg. Veel steden in Nederland zijn op straatniveau in beeld gebracht, daarnaast maakt het bedrijf ook luchtfotos. In hun GlobeSpotter applicatie wordt OpenStreetMap als overlay op hun landelijke luchtfotos getoond. Daarnaast is volledige OpenStreetMap weergave met Mapnik rendering beschikbaar als aparte themalaag.

Nationaal Archief Game

Nationaal ArchiefHet Nationaal Archief Game is ontwikkeld door Geodan in samenwerking met Kennisland en het Nationaal Archief. Op een multitouch tafelcomputer, nemen tot vier mensen deel aan een spel waarin het draait om het draait om fotos uit de periode 1914-1918. De fotos zijn ergens in Nederland of Belgiƫ gemaakt; het is aan de deelnemers om ze zo snel mogelijk "op de kaart te prikken". Daarvoor krijgen ze elke paar seconden een hint. Als de juiste locatie is gevonden, krijgen de deelnemers extra informatie over de plek of over de foto: een filmpje, een geluidsfragment, een tekstuele toelichting. Zie ook mapit1418.nl.

CBRN-responsunit van VROM en RIVM

RIVM De CBRN-responsunit bestaat uit een drietal vrachtwagens. Een van de vrachtwagen is ingericht als een mobiel chemisch-biologisch laboratorium, de andere twee als mobiele radiologische-nucleaire meetwagens. Met behulp van deze vrachtwagens kan het RIVM op locatie snel de aard van gevaarlijke stoffen bepalen. De vrachtwagens worden ingezet in geval van een grote ongelukken met chemische stoffen of een ongeluk met een kerncentrale. Intern wordt met onder meer OpenStreetMap materiaal gewerkt.

De Nieuwe Kaart van Nederland

De Nieuwe KaartDe Nieuwe Kaart van Nederland is een initiatief van het Nirov en het Ministerie VROM. De Nieuwe Kaart is een overzicht van geplande ruimtelijke ontwikkeling in Nederland. Op de kaart zijn alle geplande ontwikkelingen terug te vinden. Gerealiseerde plannen worden weer verwijderd. Op die manier wordt inzichtelijk gemaakt wat er aan, bijvoorbeeld, infrastructuur, waterwegen of woningen in een bepaalde regio gepland is. De Nieuwe Kaart kan op die manier iets zeggen over het aantal geplande woningen in het Groene Hart of het aantal hectares nieuw natuurgebied in Gelderland.

Hier.nl

HierHier.nl is een applicatie voor op de mobiele telefoon van Ilse Media. De website moet een platform zijn waarop gebruikers interessante locaties kan vinden, praktische informatie over die locaties kan opzoeken en een profiel met persoonlijke informatie en multimedia kan aanmaken en delen.

Bliin

BliinHet Nederlandse Bliin is nog een andere applicatie die gebruikers in staat stelt een profiel op te stellen en de eigen locatie te delen met anderen. In tegenstelling tot veel van de alternatieven heeft Bliin de OpenStreetMap kaart niet alleen op de mobiele applicatie, maar ook op de website een prominente plek gegeven.

Trackr

TrackrOm vermoedelijk dezelfde reden als Hi's WaarZitWie gebruikt ook Trackr kaart materiaal van OpenStreetMap op haar mobiele applicatie Trackr. Ook deze dienst stelt gebruikers in staat om elkaar te volgen op een mobiele telefoon en via het internet. De locatie kan ook worden overgenomen op de eigen website of blog, net als de afgelegde route.