Alternatief voor restrictieve licenties

Geografische informatie is meestal erg duur. Er zijn uiteraard wel enkele gratis alternatieven te vinden. Die alternatieven zijn echter ook niet zonder meer te gebruiken. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is natuurlijk Google Maps. Ook Google Maps stelt je onder andere in staat om een kaart, aangevuld met eigen informatie, in je website op te nemen.

De gratis dienst die Google aanbiedt, bevat meerdere onderdelen. Een van die onderdelen is de API, de Application Programming Interface. Het is een stuk software dat ontwikkelaars in staat stelt programma's te maken die communiceren met die van Google. Een soort koppelstuk, waarmee Google het gebruik van haar diensten vergemakkelijkt. Een andere component van Google Maps is de achterliggende geografische informatie.

Die achterliggende informatie bestaat voornamelijk uit geografische informatie en de satellietfoto's. De gegevens heeft Google gekocht van bedrijven als TeleAtlas. In sommige gevallen zal Google de informatie niet eens gekocht hebben, maar heeft ze slechts een licentie voor het gebruik voor bepaalde doeleinden. Recentelijk is Google begonnen ook met het verzamelen van informatie door vrijwilligers.

Omdat zowel Google als de bedrijven die onderliggende informatie leveren hun eigen markt willen beschermen, is het gebruik ervan aan allerlei voorwaarden verbonden. Een ontwikkelaar mag Google Maps niet gebruiken in programma's bedoeld voor een mobiele telefoon. Ook een routeplanner, gebaseerd op Google Maps, mag niet. Logisch, want dat is iets waar Google zelf succesvol mee wil worden.

Die beperking is natuurlijk al vervelend, maar de grootste onhandigheid is dat ook de achterliggende geografische informatie ontoegankelijk is. Door gebruik te maken van de API kun je een kaart op je website publiceren, maar de kaart aanpassen is niet mogelijk. Laat staan er iets nieuws mee doen.

Dat beperkt de vrijheid nogal. In het jargon van hackers heet dat: free as in beer, maar niet free as in speech. De geografische informatie is een alternatief: iedereen mag de informatie voor elk doel gebruiken.

Overigens, we noemen in dit voorbeeld veelvuldig Google Maps als voorbeeld. Niet dat we Google Maps slecht vinden, het is niet meer dan een sprekend voorbeeld. Er zijn genoeg dingen waarin we Google Maps erg goed vinden. Alleen, als het gaat om de geografische informatie zelf, dan is er een alternatief nodig.