Zelf de kaart bewerken
OpenStreetMap is een kaart waar iedereen aan kan meewerken. Het invoeren en aanpassen van de geografische data steunt volledig op vrijwilligers. Zelf de kaart bewerken is dan dan ook de meest voor de hand liggende manier om aan OpenStreetMap bij te dragen. Er zijn geen regels voor het maken van de aanpassingen – anders dan het gemeenschappelijke doel na te streven. Het maakt niet uit of je sporadisch fouten in bestaande data corrigeert of er juist voor kiest om veel data toe te voegen door het in kaart brengen van een net opgeleverde nieuwbouwwijk.
Voor het wijzigen en aanvullen van de informatie in OpenStreetMap bestaan meerdere programmas. De eenvoudigste is de web interface, genaamd Potlatch. Het meest gebruikte programma is waarschijnlijk JOSM. Omdat deze programmas, net als OpenStreetMap, betrekkelijk jong zijn, zijn deze programmas nog volop in ontwikkeling. We moeten er eerlijk over zijn: geen van de programmas is erg intuïtief en het kost tijd om je er goed in te verdiepen.
Om met Potlatch aan de start te gaan is de video Potlatch introduction uit de serie OpenStreetMap waarschijnlijk het beste beginpunt. Essentiële punten komen ook aan bod in de zogenaamde primer. JOSM kun je downloaden van de website van de makers. Ook voor JOSM is er een video met uitleg: JOSM Introduction.
De gemeenschap heeft uiteraard afspraken gemaakt over de manier waarop objecten in de kaart getypeerd moeten worden. Hoe definieer je een fietspad? Hoe beschrijf je een geldautomaat? Deze afspraken zijn vastgelegd op de wiki pagina Map Features. Een groot deel ook naar het Nederlands en naar de Nederlandse situatie vertaald. Uiteraard zijn er ook Editing Standards and Conventions.
Er bestaan veel middelen om fouten in de data te vinden. Zo wijst Keep Right onder meer op doodlopende straten met eenrichtingsverkeer, straten zonder naam, straten die niet met andere straten verbonden zijn en kruispunten van straten waar geen kruispunt gedefinieerd is. OSM Inspector houdt zich onder meer bezig met fouten in de nummering van huizen, de beschrijving van straten en watergebieden.
Er zijn al veel vrijwilligers ervaren in het aanpassen van de kaart. Als je ergens niet uit komt, zijn er altijd wel anderen die je willen helpen.