De geschiedenis van het project

Het OpenStreetMap project is in de zomer van 2004 gestart door Steve Coast.

I had a USB GPS and a laptop but all the solutions for placing yourself on a map were either expensive or infringed copyright. It seemed a fairly simple idea to wander around with a GPS and build my own map - little did I know how far it would go!

Minder dan twee jaar later, in april 2006, is een officiƫle organisatie opgericht, de OpenStreetMap Foundation (OSMF). Als doel werd gesteld het stimuleren van de groei, de ontwikkeling en de distributie van gratis geografische informatie en de gegevens voor iedereen beschikbaar en deelbaar te maken.

De organisatie zorgt onder meer voor het beheer van de servers en diensten die nodig zijn voor de beschikbaarheid van het project. Dit omvat onder meer de servers waarop de website en de achterliggende systemen draaien en de domeinnaam openstreetmap.org. Met de oprichting van de organisatie wordt ook voorkomen dat Steve Coast persoonlijk aansprakelijk gehouden kan worden in geval van vermeende inbreuken op auteursrechten. Tenslotte maakt het ook de fondsenwerving eenvoudiger.

De organisatie is non-profit.