Gebruiksvoorwaarden

Geografische informatie

Op de informatie van OpenStreetMap is een licentie van Creative Commons van toepassing: de BY-SA. Iedereen mag de geografische informatie van OpenStreetMap gebruiken, op voorwaarde dat de bron wordt genoemd en onder dezelfde voorwaarden beschikbaar wordt gesteld.

Iedereen mag dus, ook met een commercieel doel, een wandelkaart maken op basis van de gegevens van OpenStreetMap. Op de kaart moet dan wel komen te staan dat de kaart gebaseerd is op informatie van OpenStreetMap en de kaart moet eveneens onder een BY-SA licentie gepubliceerd worden.

Je voldoet aan de licentievoorwaarden als je de volgende tekst, inclusief werkende hyperlinks, bij een herpublicatie of afgeleid werk op neemt:

Data by OpenStreetMap.org contributors under CC BY-SA 2.0 license.

Overigens loopt er op dit moment een discussie binnen de OpenStreetMap gemeenschap die mogelijk leidt tot een verandering van de licentie. De nieuwe licentie wordt mogelijk de Open Database Licentie.

 

Software

Voor het ontsluiten van de geografische informatie maakt de gemeenschap gebruik van de software van anderen en zelf geschreven software. Bijna altijd gaat het hier om software waarvan de bron code ook vrij beschikbaar is.

Mapnik is bijvoorbeeld software die door de gemeenschap gebruikt wordt voor het creëren van kaarten gebaseerd op de OpenStreetMap informatie. Mapniks broncode is vrij beschikbaar, onder een LGPL licentie.